Miesnäkökulmaa yhteistyöstä

Vielä kolmisen vuotta sitten tein työt kotitoimistossa, jossa työpäivät saattoivat mennä ilman ihmiskontakteja ja kodin ulkopuolista sosiaalista kanssakäymistä. Sulo koira veteli koiranunta työtuolin vierellä, mutta juttuseuraksi hänestä ei ollut. Omia ideoita oli turha koiralle puhua.

Onneksi tilanne on muuttunut, tätä kirjoittaessa olemme saaneet toimia idearikkaassa ja luovassa yhteisössä yli kaksi vuotta. Vaikka motivaatio ja työn tehokkuus olivat olleet hyvät aikana ennen Volattia, ovat ne nousseet sen myötä aivan uudelle tasolle. Ideoiden jakaminen ja jalostaminen, sparraaminen sekä ylipäätään ”työporukka” ovat asioita, jotka ovat kehittäneet meitä tekijöinä ja yrityksinä. 
Yksinyrittäjät ovat vähän kuin sudet, ”yksinäisetkin sudet elävät pareittain tai laumoissa ja suuret laumat kestävät vastoinkäymisiä paremmin kuin pienet” (Wikipedia). Muun muassa tämän ja hyvähenkisen lauman vaikutukset on saanut huomata monessa kohtaa ja nimenomaan positiivisina vaikutuksina. Susi vertauksen oivalsi kollega Eevamari Lahtinen suunnitellessaan uusia verkkosivujamme.

Suomessa yrittäjistä enemmistö on yksinyrittäjiä ja varmaan siksi, että se on helppo ja usein varsin riskitön tie aloittaa yrittäjän taival. Kaikki heistä eivät toki toimi yksin, mutta iso osa kuitenkin. Yksin ei ole hyvä kaikkea yrittää tehdä, voi melkein sanoa, ettei kukaan osaa kaikkea. Vaikka olisit maailman paras puukon tekijä, voi olla ettei myynti luonnistu ollenkaan tai digiasiat ovat täyttä hepreaa. Itsekin olen sortunut usein tekemään asioita, joita en ole ennen tehnyt ja jotka eivät ole olleet lähelläkään omaa osaamista, aikaa on mennyt tälläisiin paljon. Nekin hetket olisi voinut käyttää paljon paremmin ja pyytää apua.

Yksilöllinen yhteisö

Volatin yhteisössä on liuta eri alojen luovia tekijöitä. Teemme paljon omia projekteja tahoillamme, mutta koko ajan enenevissä määrin yhdessä, aina projektin vaatimusten, kunkin osaamisen ja aikaresurssien mukaisesti. Ja aina ei olla oltu edes omalla ydinosaamisalueella, on päästy esimerkiksi heittäytymään perhetapahtumaan ”laborantiksi” ja askartelurastin vetäjiksi. Kaikki projektit ja kokemukset ovat vahvistaneet yhteisöämme ja joukkuehenkeämme. Hyvistä yksilöistä saa todellakin toimivan tiimin ja yhteisön!
Parasta tässä on se, että voi kysyä mielipiteitä ja apua, voi auttaa toisia ja oppii koko ajan uutta. Eikä sovi unohtaa pikkujoulujen, kesäjuhlien ja tyhy -päivien vaikutuksia.

Yhteisöissä ja yhteistyössä on voimaa, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Jos joku keksii jotain uutta ja mullistavaa, olemme valmiita kokeilemaan.

Saku

PS. Edellä ei ollut sen ihmeemmin miesnäkökulmaa, kuin että tarina on miehen kirjoittama.